By SaMa & Batik

Gevoel

Het gevoel dat ik krijg als ik “batik” zie, zal ik proberen te omschrijven: Thuis!
Ik denk meteen aan mijn “thuis” bij mijn ouders, maar ook aan mijn “thuis” bij opa en oma. Ik ruik ook meteen eten, de heerlijke, bijzondere geur die je alleen thuis ruikt. Ik zie een tafel vol met eten en lekkernijen uitgestald op een tafelkleed van batik. Ik zie veel familie en vrienden voor me die gezellig op de bank zitten en ik zie papa met de ooms aan tafel kaartspellen spelen. Kindjes rennen rond tot ‘s-avonds laat. Bedtijd?! Wat is dat? De kinderen gaan slapen als ze moe zijn. Wat een heerlijke tijd om aan terug te denken.

Roots

Ik ben geboren in Den Bosch, opgegroeid in Sint Michielsgestel en Den Dungen en woon momenteel in Rosmalen. Ik hoor je denken: “Hoe dan nog zo’n connectie met batik? Batik komt toch uit Indonesië?” Dat is de kracht van batik! Het is zo lastig om uit te leggen, batik is je roots! Je bent trots dat je roots in Indonesië liggen. Al gaat het generaties terug, al is je over-over-overgrootmoeder of vader Indonesisch, je voelt toch echt de sterke connectie. In mijn geval is er ook nog een omweggetje waar veel mensen van in de war raken.

Generaties

Ik zal het je proberen uit te leggen: Ik ben, zoals ik eerder gezegd heb, in Den Bosch geboren (ook wel heel trots op hoor!!). Mijn ouders zijn in Suriname geboren. Mijn opa en oma zijn ook in Suriname geboren. Maar de ouders daarvan komen uit Indonesië (Java). In de periode 1890-1930 vertrokken verschillende mensen als contractarbeider vanuit het huidige Indonesië (toen Nederlands-Indië) naar Suriname. Zij werden Javanen genoemd, ondanks dat ze niet allemaal uit Java kwamen.

Vraagt men aan mij waar mijn roots liggen? Dan antwoord ik met: “Ik ben Javaans”. En dat terwijl ik in Nederland geboren ben en de 2 generaties voor mij in Suriname geboren zijn. Begrijp me niet verkeerd! Ik hou ook van Suriname, ik ben er een aantal keer geweest, maar ook daar zijn de Javanen trots om Javaan te zijn. In bijna elk huis dat je daar betreedt, vind je iets van batik! De Javanen in Suriname spreken er zelfs dagelijks Javaans thuis. Ik ken enkele woordjes, maar versta gelukkig wel veel. Mijn opa Giman Kromodikoro (eigenlijk het broertje van mijn opa) heeft vroeger zelfs nog geprobeerd om mij de Javaanse letters/schrift HaNaCaRaKa te leren schrijven. Helaas woonde hij in Suriname en konden we het niet goed blijven oefenen waardoor het weggevaagd is. Maar zijn woorden zal ik nooit vergeten: Ondanks dat je in Nederland woont, moet je niet vergeten dat je hoe dan ook toch Javaan blijft. Nee opa, ik vergeet het niet en ik ben nog steeds trots! Lees hier meer over mijn bijzondere opa!

Mijn opa en oma hier in Nederland vonden het erg belangrijk dat wij ons hier in Nederland aanpasten, maar ook zij wilden niet dat we onze roots vergaten. Een klein voorbeeldje: Als wij bij opa en oma gingen logeren (altijd met een guling in bed), las opa voor het ontbijt op zondagochtend altijd een stukje uit de Bijbel voor: eerst in het Nederlands en daarna in het Javaans. Ik hoor oma nog altijd zeggen: je bent toch een echte jampanesie! Kijk maar naar je peseh! Daarna deed opa altijd een Javaanse batik blouse aan en oma haar batik sjaaltje om en gingen we naar de kerk.

Muziekformatie Odjo Samar

Ook mijn ouders Saliman en Anita Sarijoen vinden het heel belangrijk om niet te vergeten waar onze roots liggen en spelen ook een belangrijke rol in de Javaanse gemeenschap in Nederland. Zij doen dit door middel van hun band: Odjo Samar, die zij hebben opgericht. Hier zitten naast mijn ouders, ook mijn man, broers, schoonzus en neefje momenteel in. Zij tourden voordat het Corona-virus uitbrak het hele land door, van Limburg tot Groningen. Het is een band dat allround muziek speelt, maar toch veelal Javaanse liederen. Zij gaan daarom ook vaak gekleed in batik, vooral bij speciale gelegenheden, zoals bij bijvoorbeeld bruiloften, verjaardagen, jubilea en besnijdenissen.

Trots gezin

Het prachtige van alles vind ik dat ook mijn kinderen trots zijn op hun roots! En dus ook met trots batik dragen. Dit is de volgende generatie!

Verhaal

Nu heb ik jullie beknopt verteld over mijn verhaal achter batik. Ik weet dat jullie ook een verhaal hebben, waardoor jullie een connectie hebben met batik. Wij van By SaMa zullen er alles aan doen om zoveel mogelijk mooie batik-items uit Indonesië voor jullie naar Nederland te halen. Zodat jullie allemaal kunnen shinen in batik en met trots uit kunnen dragen! Zie je iemand met iets van batik? Dan denk je toch: “Hmmm, wat zou zijn/haar connectie zijn met Indonesië?” 

Batik = Roots = Indonesië

Wat is jouw verhaal? Wil je dat met ons delen? Mail ons: [email protected]

Geef een antwoord

ENTER YOUR EMAIL AND GET

10% OFF

Be the first to know about our exclusive items, New catalogs and special promotions.